Árazatlan költségvetés készítése

Árazatlan költségvetési kiírás készítése

 

Építkezés előtt áll? Felújítana? Bővítene?

Az építkezés egy összetett, bonyolult folyamat. Nem csak az épületet kell jól megtervezni, hanem a kivitelezést és az anyagi lehetőségeket. A legtöbb cég költségtérítés mentesen készít árajánlatot. Mivel ingyen dolgoznak, a legtöbben nem szentelnek elég időt az árajánlat tételes kidolgozására, mivel vagy elfogadja a megrendelő vagy sem. Senki sem szeret feleslegesen dolgozni. Ennek az lesz a hátulütője, hogy kihagynak belőle tételeket, vagy egyszerűen csak megtippelik a mennyiségeket.

Tovább megyek... Találkoztam már olyan "versenytárssal" aki szándékosan hagyott ki térteleket főleg a kivitelezés végéről, így az ő árajánlata volt a legjobb és csak az építkezés végén derült ki. Addigra megkapta a maga pénzét és vagy vele csináltatja meg a "pótmunkát" vagy egy másik kivitelezővel. Mindegy. A végeredmény az, hogy így is úgy is ki kell fizetnie. Mivel a legtöbb megrendelő nem ért az építkezéshez, ezért nem is tudja kellő figyelemmel összehasonlítani a költségvetéseket. Ezért sok esetben a legolcsóbb néha legdrágább lesz.

Mi a megoldás? Ha a megrendelő készíttet egy árazatlan költségvetési kiírást amit a versenyeztetni kívánt kivitelezőkkel áraztat be. Így nem érhetik meglepetések az építkezés vége felé, amikor kiderül, hogy ez is meg az is kimaradt a költségvetésből. Ekkor már csak a veszekedések vagy a hosszan elnyúló bírósági perek következnek.

Kinek hiányzik ez!!!

Számoljon utána! Egyszer kell kifizetni egy kis összeget az árazatlan költségvetési kiírásért, szemben a szándékosan kihagyott tételekkel, amit így vagy úgy de ki kell fizetni. Ha nem a leszerződött vállalkozónak, akkor egy másiknak, mivel például nem maradhat egy fürdő burkolat vagy szaniterek nélkül! Előfordulhat, hogy a kivitelezés végére a drágább vállalkozó olcsóbb lett volna, de addigra már mindegy, mert már kifizetett egy jókora összeget az "olcsó vállalkozónak. Ez elérheti a százezres, de akár a milliós tételt is. Mielőtt elszórná a pénzt, gondolkodjon és készíttessen árazatlan költségvetési kiírást. Így nem tudják becsapni, átverni.

ÖN IRÁNYÍT NEM A KIVITELEZŐ!!!

Mikor kötelező az árazatlan költségvetési kiírás készítése?

Az árazatlan költségvetési kiírás a kivitelezési dokumentáció része, ezért minden építési engedéllyel rendelkező munkánál kötelező. A kivitelezés megkezdése előtt meg kell lennie.

De miért kell benne lennie az építési e-naplóban?

(Azon kívül, mert a jogszabály ezt írja elő: 191/2009 Korm. r.) Az árazatlan költségvetés azért jó, ha bent van a naplóban, mert akkor látni lehet, hogy adott építkezéshez milyen munkák tartoznak.

Az árazatlan költségvetés alapján ad árajánlatot a kivitelező. Vajon ezt az árajánlatot fel kell tölteni az e-naplóba? Nem. Az ez alapján készült szerződést viszont igen. Ez azonban, lehet egyösszegű, tehát a szerződésben nincs kirészletezve, hogy melyik munkarész és melyik anyag mennyit ér.

Nagy dilemma szokott lenni az anyagbeszerzés is. Sok építtető nem is sejti mekkora összeggel verték át az anyagmennyiségek helytelen elszámolásával. Kevés megrendelő tudja, hogyan kell pontosan kiszámolni az anyagmennyiségeket. Mi ebben is tudunk segíteni, ha megrendeli az anyagmennyiség számítást.

Sőt! Ha igényli, segítünk az anyagbeszerzésben is. Lekérjük nagyobb építőanyag beszállítóktól a tételes árajánlatot, amit akár meg is rendelhet egyenesen a tüzéptől (nem tőlünk), vagy akár össze is tud hasonlítani a vállalkozó anyagbeszerzéseivel. Rengeteg pénzt tud ezzel megtakarítani!

Megbízható anyagbeszerzési forrást is csak hosszú évek alatt tudtunk mi is kialakítani. Sokan árulják az olcsó bóvli anyagokat, amivel megint csak az építtetőt csapják be. Találkoztunk már olyan műanyag nyílászáróval, amiben nem volt vasalat!! Jól olvasta nem volt benne vasalat. Sajnos van ilyen gyártó is. Mire kiderül már beköltözött, ki van festve, burkolva és lehet nyílászárót cserélni. Ilyenkor már csak a bírósági perek meg a mérgelődés marad, feltéve, ha felkészült!! Az általunk kiközvetített építőanyag kereskedőket folyamatosan ellenőrizzük úgy, hogy a saját munkáinknál náluk vásárolunk. Évek óta a jól bejáratott kereskedőknél vásárolunk. Ezeket a pozitív tapasztalatokat szívesen átadjuk Önnek is.

Tekintse meg az árazatlan költségvetési kiírást:

Költségvetés Minta.pdf

Alapozási munkák minta.pdf


Minden esetben árajánlatot adunk!

Helyszíni felmérés árai
Fót és 20km körzete 15 000 Ft
Fót és 20km körzetén kívül km-ként 350 Ft/km

Az árazatlan költségvetési kiírás nem lehet alapja szerződéskötésnek a megrendelő és a vállalkozó között! A munkafolyamatok mennyiségi kiírását ellenőrizni kell! Az árazatlan költségvetési kiírás kizárólag a vállalkozók versenyeztetésére használható fel.

 

Árajánlat kérés

Az alábbi mezőket kitöltve tud árajánlatot kérni árazatlan költségvetés kiírás készítésre.

Árajánlat kérés